7 razloga zašto je ples zdrav za vaše tijelo

Glazba i ples ozdravljaju ljudsko tijelo i pomažu mu da se obnovi i usreći na nekoliko različitih načina. Jednako je korisna za djecu, odrasle i starije osobe pa bi svakodnevno gibanje bilo dobro uvrstiti na listu dnevnih obveza. 
zumba plesanje
Pixabay.com

Ima nešto u toj glazbi. Na zarazne ritmove rijetko tko je imun pa se već na prvom taktu svi počinju gibati. Čak i oni koji glazbu uopće nemaju u sebi. Bilo kako bilo, glazba i ples ozdravljaju ljudsko tijelo i pomažu mu da se obnovi i usreći na nekoliko različitih načina. Jednako je korisna za djecu, odrasle i starije osobe pa bi svakodnevno gibanje bilo dobro uvrstiti na listu dnevnih obveza.

Kako nam glazba pomaže u životu?

1. Ojačava srce

Nemojte zaboraviti da je ples tjelovježba te da ga naše tijelo prepoznaje kao kardiovaskularni trening. Dok plešemo, naše srce pumpa puno više krvi zbog čega se odraslima preporučuje svakoga tjedna lagano plesati u trajanju od 150 do 300 minuta ili odraditi intenzivniju čagicu u trajanju od cca. sat i pol tjedno.

2. Balansira i osnažuje tijelo

Ako ste ikada plesali ili samo gledali druge kako plešu, tada znate da ples nije jednolična kretnja koja se ponavlja do beskonačnosti. U plesu se položaji mijenjaju, s njima se mijenja i tempo pokreta. Ples je šaren i nepredvidiv… Ples je taj koji vas postavlja u balans, a zahvaljujući čestim promjenama i aktivira te osnažuje različite grupe mišića.

3. Poboljšava kognitivne sposobnosti

Želite li dobru memoriju i dugovječno kristalno pamćenje, plešite! Znanstvenici su dokazali da ples potiče rad centra u mozgu koji je zadužen za planiranje, organizaciju, pamćenje. Znači, dok vi pospremate stan uz glazbu, ples će počistiti vaš nered unutra. Briljantno!

4. Spaja desnu i lijevu stranu mozga

Plesni pokreti, jasno je kao dan, tjeraju vas da kontrolirano koristite obje strane tijela (posebice za vrijeme trbušnog plesa). Upravo zbog toga vaš mozak je tijekom plesanja daleko aktivniji nego u stanju mirovanja, ili svakodnevnih radnji. Treba li vam dodatni poticaj da zaplešete?

5. Umiruje um

Ples vam pomaže da se riješite stresa i umirite emocije. Ovisno o vrsti plesa možete osjetiti radost, tugu, veselje ili bijes, no već nakon dobrog znojenja na treningu vaša će nutrina biti mirnija, a vi spokojniji.

6. Popravlja raspoloženje

Plesanje na redovnoj bazi, uz omiljenu pjesmu, otklanja znakove depresije, anksioznosti i vraća samopouzdanje. Ples je ujedno i društvena aktivnost pa ćete, dok plešete, dijeliti radost s drugima oko vas. U takvim okolnostima tuga naprosto nije dobrodošla.

7. Ubrzava metabolizam i potiče mršavljenje

Zbog povećanja aktivnosti, ali i zbog povećanog lučenja serotonina, hormona sreće, vaše tijelo radit će “na više okretaja”, sagorijevati više kalorija i pomoći vam da skinete taj višak s kojim se borite već godinama. Što čekate?

Napomena: Ukoliko imate prethodnih zdravstvenih poteškoća ili ozlijeda, za sigurno plesanje morate dobiti dopuštenje liječnika. 

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje