Lifestyle medicina – nova epoha u liječenju kroničnih nezaraznih bolesti

Svakodnevne životne navike u velikoj su mjeri povezane sa zdravljem, kvalitetom života i dugovječnosti modernog čovjeka. Takva povezanost može biti pozitivna i negativna. Veliki broj znanstvenih istraživanja, stručna literatura, ali i praktična iskustva govore u prilog pozitivnog utjecaja tjelesne aktivnosti, primjerene prehrane i kvalitetnog stres menadžmenta na zdravlje. Jednako tako, izostanak dobrih i dominacija loših […]

Svakodnevne životne navike u velikoj su mjeri povezane sa zdravljem, kvalitetom života i dugovječnosti modernog čovjeka. Takva povezanost može biti pozitivna i negativna. Veliki broj znanstvenih istraživanja, stručna literatura, ali i praktična iskustva govore u prilog pozitivnog utjecaja tjelesne aktivnosti, primjerene prehrane i kvalitetnog stres menadžmenta na zdravlje. Jednako tako, izostanak dobrih i dominacija loših navika, s vremenom dovode do pobolijevanja. Najčešće bolesti koje nastaju kao posljedica lošeg životnog stila su kronične nezarazne bolesti.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kronične nezarazne bolesti uzrok su 71% svih smrti, te 80% preranih smrti u Svijetu. Recentna znanstvena istraživanja govore da je više od dvije trećine kroničnih nezaraznih bolesti nastalo uslijed neprimjerenog životnog stila. Konvencionalni način sustavnog tretiranja kroničnih nezaraznih bolesti dosada nije polučio očekivane učinke.  Zbog toga se u najrazvijenijim svjetskim zemljama (SAD, Kanada. Australija, Velika Britanija…) pojavio novi medicinski koncept – Lifestyle Medicine. ”Lifestyle” medicina pojavila se kao koncept krajem 20. stoljeća i može se definirati kao sustav intervencija u životnom stilu čovjeka koji doprinosi u prevenciji i tretmanu kroničnih nezaraznih bolesti. U njenoj osnovi je multidisciplinarni pristup prevenciji i liječenju kroničnih nezaraznih bolesti tjelesnim vježbanjem (kineziologija), prehranom (nutricionizam) i stres menadžmentom (psihologija).

Nova era u liječenju starim alatima

Tvrtka Biotrening prva je na ovim prostorima kreirala je inovativnu uslugu prevencije i tretmana kroničnih nezaraznih bolesti multidisciplinarnim pristupom (medicina, kineziologija, psihologija, nutricionizam), koji ja nazvan Biotrening Lifestyle Medicine. Usluga uključuje znanstveno dokazana sredstva u prevenciji i tretmanu kroničnih nezaraznih bolesti: programirano tjelesno vježbanje, pravilnu prehranu, stres menadžment, kontrolu i menadžment sna, prihvaćanje dobrih (kretanje, dovoljno sna, druženje) i odbacivanje loših navika (pušenje, alkohol, droga, prekomjeran unos hrane).

Ovakav se tretman može provoditi uz propisane standardne medicinske i farmakološke terapije, ali i samostalno, ovisno o odluci i preporukama liječnika specijaliste. Temelj usluge je personalizirani pristup svakom pacijentu kroz dijagnostiku, tretmane i kontrolu efekata tretmana.

Primjena Lifestyle medicine odnosi se na slijedeće kronične nezarazne bolesti:

  • kardiovaskularne bolesti
  • plućne bolesti
  • maligne bolesti
  • neuro-degenerativne bolesti
  • auto-imune bolesti
  • depresija

Struktura Biotrening Lifestyle Medicine usluge

Primjena Biotrening Lifestyle Medicine tretmana u liječenju kroničnih nezaraznih bolesti odvija se na jednom mjestu (ustanovi) koje sadržava sve potrebne usluge koncepta (tjelesno vježbanje, nutricionizam i stres menadžment). Važan aspekt koncepta jesu dijagnoza, medicinska terapija i kontrola učinaka tretmana od strane liječnika specijalista za kronične nezarazne bolesti (internisti, endokrinolozi, kardiolozi, dijabetolozi, nefrolozi…). Temelj primjene Biotrening Lifestyle Medicine tretmana je interdisciplinarna komunikacija i sinergijsko djelovanje svih aktera ovog koncepta (liječnici, kineziolozi, nutricionisti i psiholozi), na jednom mjestu uz centralnu sinkronizaciju svih aktivnosti pomoću integrativne programske platforme.  

Zdravlje čovječanstva je dobilo novu paradigmu. Jer se čovjek vratio sebi. Na kraju se ipak čini da smo lijek mi. Lijek je u nama. Velika sreća u svemu tome je da u svojoj blizini imamo liječnike, kineziologe, nutricioniste i psihologe, koji po prvi puta zajedno nude efikasna i održiva rješenja.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje