Znate li koliki je Vaš Omega-6:3 omjer i zašto je on bitan?

Nedavna otkrića znanstvenika upućuju na to da bi glavni krivac za pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, epidemiju pretilosti i karcionoma mogao biti nepravilan odnos  unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina. Naoko male strukturne razlike ovih dviju vrsta nezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6) uzrokuju različito ponašanje u organizmu. Iako naš organizam treba i omega-3 […]

Nedavna otkrića znanstvenika upućuju na to da bi glavni krivac za pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, epidemiju pretilosti i karcionoma mogao biti nepravilan odnos  unosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Naoko male strukturne razlike ovih dviju vrsta nezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6) uzrokuju različito ponašanje u organizmu. Iako naš organizam treba i omega-3 i omega-6 kiseline i obje su neophodne za normalno funkcioniranje ljudskog organizma, sve jasnije postaje da je omjer unosa masnih kiselina iz ovih dviju obitelji iznimno važan. Nažalost, moderna prehrana sve više izbacuje ovu ravnotežu. Idealna ravnoteža trebala bi biti u omjeru 3:1, dok u prehrani pučanstva zapadne Europe omjer zastupljenosti omega-6 i omega-3 masnih kiselina iznosi 10:1 (pa čak i do 20:1). Redukcija omega 3 u prehrani industrijskih zemalja rezultirala je pojavom kroničnih inflamatornih oboljenja. Dominacija omega 6 može pospješiti pojavu kroničnih upala, razvoj zloćudnih tumora, bolesti srca, te pojavu autoimunih oboljenja. Također, pojačava proizvodnju bijelog masnog tkiva koje pohranjuje energiju, umjesto „dobrog“, smeđeg masnog tkiva koje potiče njeno izgaranje. Obilne količine bijelog masnog tkiva i kronične upale su obilježja pretilosti, a povezuju se i s dijabetesom tipa 2, kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim sindromom i rakom.

Iako su omega 6 masnoće esencijalne – dio su svake stanične membrane i kontroliraju što se događa unutar i izvan stanice – one moraju biti u ispravnom omjeru s omega-3 masnoćama.

Da bi popravili taj omjer potrebno je konzumirati manje industrijski procesuirane i obrađene hrane i masti, te konzumirati raznolikiju prehranu na bazi hrane biljnog i životinjskog porijekla, posebno masniju ribu (tuna, losos, plava morska riba) i divljač. Za izgradnju mišića, potrebno je jesti više proteina. Smanjite ili potpuno izbaciti omega 6 ulja, kao što su suncokretovo, sojino ili kukuruzno ulje, kao i hranu koja ih sadrži. Potrebno je birati ugljikohidrate u obliku povrća i voća.

Ako unosimo odgovarajuću vrstu masnoća u odgovarajućoj količini i ravnoteži, koristeći u pripremi odgovarajuće metode, oni postaju graditelji našeg zdravlja.

Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina nalaze se u plavoj ribi (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz sjevernih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi.

Omega-6 masne kiseline nalazimo u biljnim uljima, posebice u suncokretovom, kukuruznom i sojinom. Unosimo ih i putem industrijski obrađenih pekarskih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina.

Dobijte jedinstven uvid u Vašu tjelesnu Omega-6:3 ravnotežu!

​Iz navedenih razloga švedska tvrtka Zinzino, u suradnji s neovisnim labaratorijem Vitas, razvila je Balancetest koji možete jednostavno obaviti u udobnosti svog doma za manje od 1 minute. Anonimno analiziran od stane Vitas Analytical Services u roko 10-20 dana, test mjeri 11 masnih kiselina u krvi, obavještava o Vašoj ravnoteži Omega-6:3 masnih kiselina + DHA i djelotvornosti formacije Omega-6(AA), te obavještava o indeksu fluidnosti Vaše stanične membrane i mentalnoj snazi – prehrambenom indeksu. Zinzino je razvio proizvod za održavanje ravnoteže Omega-6:3 masnih kiselina, uz mogućnost testiranja prije i nakon konzumacije, gdje se na osnovu rezultata može kontinuirano pratiti učinak na organizam (dokazano pozitivan za mozak, srce i imuno-sustav). Proizvod postoji u više verzija, jedna je prilagođena veganima. Više informacija o proizvodima možete dobiti upitom na mail partner@certitour.com

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje