Mislimo li na svoju kralježnicu prije nego što počnu problemi??

Kralježnica (lat. columna vertebralis) Glavni je oslonac trupa, nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, držanje tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježničke moždine. Ona čini temeljni dio kostura te povezuje kosti udova, glave i trupa. Središnji živčani sustav čine leđna moždina i mozak, a periferni živčani sustav čine živci. Oblikuju je 33-34 […]

Kralježnica (lat. columna vertebralis)

Glavni je oslonac trupa, nužan za pokretanje, potporu gornjeg trupa i glave, stabilizaciju zdjelice, držanje tijela i zaštitu osjetljivih struktura kralježničke moždine. Ona čini temeljni dio kostura te povezuje kosti udova, glave i trupa.

Središnji živčani sustav čine leđna moždina i mozak, a periferni živčani sustav čine živci.

Oblikuju je 33-34 kralješka: 7 vratnih, 12 prsnih, 5 slabinskih, 5 križnih (srasli u križnu kost) i 3-5 trtičnih kralježaka (srasli u trtičnu kost). Koštane elemente vratnih, prsnih i slabinskih kralježaka međusobno odvajaju međukralježnjački diskovi.

Između kralježaka koji su poredani poput vagona u kompoziciji nalaze se hrskavični jastučići ispunjeni tkivom sličnom gelu ili želatini. Te jastučiće zovemo diskusi i njihova je funkcija samo jedna – amortizacija. Kada se diskus deformira i oslabi hrskavična ovojnica i dolazi do pritiska na meka tkiva, a posebice na živce koji izlaze iz leđne moždine i putuju prema nogama ili rukama, javlja se bol, zakočenost ili trnci u rukama ili nogama. Tada obično prvi puta i zatražimo pomoć liječnika.

Najvažniji sustav zaštite kralježnice jesu mišići. Oni omogućavaju pokrete kralježnice, ali i cijelog tijela. Snažni i jaki mišići smanjuju stres na nivou hrskavica, malih zglobova i ligamenata, te čuvaju diskuse.

Današnji način života karakterizira smanjeno kretanje i mnogo stresa. To utječe na rast degenerativnih oboljenja kičme, to nazivamo spondiloza. To je genetski uvjetovan proces, a faktori koji ubrzavaju taj proces su način života, nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tijela, profesije koje zahtijevaju dugo sjedenje ili određene položaje, odmaranje u nepravilnom položaju, prekomjerna tjelesna težina i dr. 

Jedan od vrlo čestih uzroka bolova u leđima može biti nepravilno sjedenje. Sjedite pravilno, tako da vam leđa budu uz naslonjač a koljena u razini kukova.

Položaj kod spavanja također može biti uzrok bolova. Spavajte na boku ili na leđima, kada ležite na leđima stavite jastuk ispod koljena kako bi se smanjilo opterećenje na leđa, prilikom ležanja na boku stavite jastuk između blago savijenih koljena.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje