Arhiva odgovora i pitanja

Odgovori

Upale, gljivice, iscjedak i problemi koji se stalno vraćaju
Poštovani, imam problema s obilnim iscjetkom koji je gust i sirast, malo me svrbi ali ne jako te nema jaki miris ali uz to se pojavila roskasta sukrvica. Najme već sam koristila Canesten vaginalete i kremu no tek nakon toga se pojavila sukrvica. Da li je moguće da se to javlja zbog vaginaleta? Inače mi se ovakve tegobe poput candide ali i razne upale javljaju u prosjeku svaka dva mjeseca i to je već stvarno teško trpjeti. Prije tri mjeseca sam iz cervikalnih briseva izolirana je Ureaplasma od terapije sam pila Doksiciklin i Sumamed te koristila vaginalete Medazol, Gynodaktarin, Plimycol. Još uz to sam imala i upalu mjehura pa sam pila i Novocef. Pretpostavljam da je zbog silnih antibiotika imunitet vrlo slab te vaginalna flora narušena. Kako da si pomogne da ojačam imunitet i da se ove tegobe ne javljaju tako često, jer najme bez obzira na ureaplazmu, ovakve simptome često imam? I još da napomenem imam stalnog partnera i on je koristio terapiju.
expand_more
Poštovana, na temelju opisanih tegoba i simptoma radi se vrlo vjerojatno o upali u rodnici izazvanoj opetovanom gljivičnom infekcijom, povodeći se za bijelim grudastim iscjetkom bez mirisa i uz svrbež i pečenje. Nakon opetovanog korištenja raznoraznih antibiotika PH rodnice je narušen, te se uništene sve dobre bakterije (Lactobacillus vag) te su do izražaja došle ponovo gljivice koje normalno obitavaju u rodnici u malim količinama. Savjetujem Vam malo dugotrajniju antimikotsku terapiju kroz 7-10 dana lokalno te uz antimikotske preparate na usta kod Vas i partnera. Također u rodnicu bi dobro bilo stavljati nakon ove terapije preparate za održavanje flore rodnice, kao i preparate za održavanje kiselosti rodnice.
Problemi s kožom na dlanovima
Imam probleme s kožom na dlanovima koji traju godinama. Pročitala sam da bi se moglo raditi o kontaktnom alergijskom dermatitisu dlanova ili palmoplantarnoj psorijazi. Trebam li se plašiti?
expand_more
Pacijenti često godinama obilaze ordinacije specijalista dermatovenerologije zbog problema s kožom na rukama, točnije dlanovima. Žale se da je suha, da puca u vidu ragada, da se juska i pritom ih svrbi. Takvi pacijenti često dobiju dijagnozu kontaktnog anerijskog dermatitisa te se u tom pravcu i liječe. No stanje se često ne oporavlja... Tada se obavljaju i kompletni epikutalni testovi na kontaktne alergene koji uglavnom budu negativni, ali dijagnoza KAD-a i dalje ostaje.

U svojoj praksi naučila sam pogledati cijelog pacijenta te se potražiti zadebljanu kožu na tabanima, ali i na dlanovima - kožu koja puca iz duboke ragade (puca zbog debljine kože), nokte bez sjaja koji znaju imati vrlo slabo vidljive punktiformne promjene (sitne rupice nalik ubodu igle na nokatnoj ploči ili pak ulne mrlje).

Sve su to elementi koji se mogu potkrasti, a ukazuju na psorijatične promjene. Kako često pacijenti ne znaju imaju li ili nemaju psrijazu u obitelji, najprije im preporučim da detaljno provjere obiteljsku anamnezu. Zatim im objasnim da psorijaza kao kronična bolest ima svoje različite manifestacije te obavezno uzmem uzorak promijenjene kože za PHD koji u 100 % mojih slučajeva i potvrdi psorijazu.

Liječenje KAD-a i psorijaze ima sličnosti u nekim segmentima. Kod psorijaze se koriste masti koje su keratolitici, dakle koje kožu stanjuju jer je ona na psorijatičnom mjestu 28 puta deblja od zdrave kože. Tada je naravno pacijenta potrebno savjetovati o terapiji gdje dolazi u obzir kombinacija keratolitika i kortikosteroida u mastima, zatim čisti kortikosteridni preparat te njega blagim prirodnim keratoreducirajućim kremama koji preveniraju zadebljanje kože. Daju se i antihistaminici koji smiruju svrbež bez obzira na razlog njegova postojanja.

Dakle na oko male razlike u kliničkoj slici, u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, potpuno su drugačije. Kao što je drugačija i dijagnoza.

Obavezno je redovito praćenje pacijenta.
Imam 21 godinu i još uvijek se ne mogu riješiti prišteva. Zašto?
Ako mene pitate izašla sam iz puberteta, no moje čelo još uvijek nije. Prepuno je prišteva koji su uočljivi, crveni i nerijetko gnojni. Ne mogu se ni šminkati jer nakon što ih pokušam skriti, moje lice još više bukne. Molim, pomozite.
expand_more
Poštovana,

Hormoni su odgovorni za razvoj žlijezda lojnica i akne se pojavljuju kada sazrijevamo (u pubertetu). Naime, u pubertetu naša tijela proizvode višak muških hormona (androgena) koja potiču proizvodnju sebuma u žlijezdama lojnicama, a prekomjerno lučenje sebuma (seboreja) jedan je od glavnih simptoma koji može dovesti do pojave akni.

Ako vam se pritići pojavljuju neposredno prije ili tijekom menstruacije, čak i na koži koja je čista, posumnjala bih na hormone. Oni su jedan od glavnih uzroka pojave akni - na koži odraslih kao i kod adolescenata.

Na vašem mjestu ne bih se plašila, a ako se problem nastavi obratite se stručnjacima koji će vas uputiti na daljnje pretrage.