Krpelji nisu bezazleni, evo koje bolesti vam mogu prenijeti

Bilo da ste za Praznik rada u parku, na jezeru, u šumi, na planini, svima je zajamčeno isto - dobar provod, rumeni obrazi, ali i velika opasnost od uboda krpelja.
krpelji i zarazne bolesti
Pixabay.com

Na 1. svibnja, Praznik rada većina nas će se zaputiti u prirodu. Bilo da ste u parku, na jezeru, u šumi, na planini, svima je zajamčeno isto – dobar provod, rumeni obrazi, ali i jednaka opasnost od uboda krpelja. S obzirom na vrijeme u proteklih sedam dana te na činjenicu da su krpelji aktivniji u vlažno, ne pretoplo vrijeme, opasnost nije nimalo preuveličana. Suočimo se s njom.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske je najrasprostranjeniji je šumski krpelj (Ixodes ricinus) koji prenosi bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest ili boreliozu, virus krpeljnog meningoencefalitisa. U hrvatskom priobalju rasprostranjen je za ljude rizičniji pseći krpelj (Rhipicephalus sanguineus) koji prenosi rikecije koje uzrokuju mediteransku pjegavu groznicu.

Kako se zaštititi?

  • U prirodu nemojte odlaziti bez dugih rukava, nogavica i tenisica te nanesenog repelenta. Nije dokazano da će u potpunosti pomoći, ali neće vam ni odmoći. Obucite prikladnu odjeću i obuću za boravak u prirodi (dugi rukavi, nogavice uvučene u čarape, zatvorene cipele).
  • Nemojte odlaziti preduboko u šumu, držite se označenih staza.
  • Ležanje na tlu neizbježno je kad su piknici u pitanju, no nakon ležanja u travi obavezno se pregledajte.
  • Krpelji nikad ne stoje na mjestu, prije nego pronađu idealno mjesto za ubod maleni krpelji šeću po tijelu. Po povratku kući, obavezno se tuširajte.
  • U odbijanju krpelja može pomoći i eterično ulje – nekoliko kapi ulja čajevca nanesenih na pazuhe, stražnju stranu koljena, iza ušiju… na mekane dijelove tijela, moglo bi vas poštedjeti puno muke.
kako ukloniti krpelja u prirodi

Pixabay.com

Kako ukloniti krpelja?

Postoje različite teorije o savršenom vađenju krpelja iz tijela, no mnoge od njih su prepune netočnih činjenica. Primjerice, krpelja ne trebate premazivati petrolejem, uljima, lakovima, paliti i slično. Sve te mjere krpelja će potaknuti da luči više otrova kojeg će pritom izbaciti u ljudsko tijelo. Bilo bi najbolje pristupiti mu čistih ruku, s čistom pincetom. Krpelja je potrebno primiti što bliže glavi i nježno izvući vrteći ga u smjeru suprotnom kazaljkama na satu. Kad ga izvadite iz tijela krpelja zauvijek uklonite iz svojeg doma.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje