Akne ili prištevi

Iako se često ne smatraju velikim problemom, akne ponekad mogu biti uzrok fizičke boli, ali i teških psiholoških stanja. Blaži oblici bolesti mogu se liječiti sredstvima za njegu kože, oni teži posebnim metodama uz obvezan posjet dermatologu.
Pixabay.com

Akne su bolest koja se najčešće u adolescentskoj dobi, no nerijetko ih viđamo i kod starijih osoba, ali i djece. One su najčešći poremećaj kože i mogu se pojaviti posvuda – na licu i tijelu.

Blaži oblici bolesti mogu se liječiti sredstvima za njegu kože, no oni teži posebne metode liječenja. Pojava akni može i utjecati na čovjekovu psihu te se u gorim slučajevima pacijent obavezno mora javiti dermatologu.

Kako bolest nastaje?

  • Acne vulgaris najčešći su tip akni uzrokovan hormonalnim promjenama i javlja se skoro pa obavezno tijekom puberteta. Akne se saniraju redovitom njegom lica i korištenjem sredstava koja su namijenjena za higijenu ove kože. Uz redovitu njegu akne se lako drže pod kontrolom, nemar ih pak može produljiti do starije dobi – do kasnijih dvadesetih pa čak i četrdesetih godina.
  • Acne comedonica najblaži su oblik bolesti, a najčešće su to miteseri koji mogu izazvati bolne upale;
  • Acne papulopustulosa ozbiljniji su oblik bolesti praćen pojavom komedona i crvenih bolnih papula koje se gnoje;
  • Acne conglobata su najteži oblik bolesti te uz pojavu komedona, papula, pustula podrazumijeva i upalne procese koji zahvaćaju dublje dijelove folikula i stvaraju duboke bolne čvorove. Zbog raširene upale mogu nastati i pločaste tvorevine iznad razine kože, nakon kojih skoro pa uvijek ostaju ožiljci.
  • Acne neonatorum smatra se da nastaju por utjecajem majčina hormona na dojenčad uslijed čega se pojavljuju komedoni.

Na pojavu akni mogu utjecati i nepravilno tretiranje kože (istiskivanje, grebanje), mjesečnica i hormonalne promjene u tijelu, mogu nastati nakon korištenja nekih kozmetičkih preparata te kao kontraindikacija nakon korištenja pojedinih lijekova.

Simptomi

Prije pojave akni kakve na koži će se najprije uočiti mala crvena točka ili kvržica u koži koja će podsjetiti na maleno zadebljanje. Takva promjena javlja se uslijed začepljenja kanala žlijezde lojnice u koži. Na začepljenom mjestu, a slijed djelovanja bakterija nastat će upala te će se s vremenom povećavati. Kao što smo ranije naveli, postoje različite vrste akni i različiti uzroci njihova nastajanja te će se zbog toga i simptomi razlikovati od jedne do druge vrste.

Pregled i dijagnoza

Akne je lako dijagnosticirati na osnovu vanjskog izgleda. Upaljeno područje, miteseri i prištići obično su prvi i jasan simptom.

Međutim, prije samog početka liječenja, trebali biste se posavjetovati s dermatologom kako bi se isključila druga stanja kože. Samo stručnjak može utvrditi koji je oblik akni i koja terapija vam je potrebna.

Liječenje

U većini slučajeva akne se povlače oko 25 godine života. No ako se stvari zakompliciraju najbolje je obratiti se dermatologu koji će potom odrediti liječenje. U nekim slučajevima bit će dovoljno samo liječenje kože, a u nekim i oralna terapija.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje