ČUVENI VITAMINI B – čuvari našeg zdravlja

U sinergističkom nizu utječu na niz važnih funkcija u našem organizmu. Vodotopivi su, što znači da se ne pohranjuju u našem organizmu i zato ih je važno svakodnevno unositi, ali ne bilo kako. Potrebno je rasporediti unos kako bi se postigla optimalna apsorpcija i ravnoteža u organizmu. Osam ih je. Kemijski se razlikuju. Zajedno čine […]

U sinergističkom nizu utječu na niz važnih funkcija u našem organizmu. Vodotopivi su, što znači da se ne pohranjuju u našem organizmu i zato ih je važno svakodnevno unositi, ali ne bilo kako. Potrebno je rasporediti unos kako bi se postigla optimalna apsorpcija i ravnoteža u organizmu.

Osam ih je. Kemijski se razlikuju. Zajedno čine tzv. B KOMPLEKS. Oni su; TIAMIN = Vitamin B1, RIBOFLAVIN = Vitamin B2, NIACIN Vitamin B3, PANTOTENSKA KISELINA = vitamin B5, PIRIDOKSIN = Vitamin B6, FOLNA KISELINA = Vitamin B9, BIOTIN = Vitamin B7 i CIJANOKOBALAMIN = Vitamin B12.

Nužni su za normalan rad srca i krvožilnog sustava, imunološkog i probavnog sustava te za zdravlje kože, kose i noktiju. Sudjeluju u mnogim procesima u organizmu, uključujući rast stanica, prijenos živčanih impulsa i stvaranju energije.

Ukoliko nedovoljno unosimo vitamine B u naš organizam, posljedice mogu biti razne, od smanjene otpornosti, umora, pa čak i nekih mentalnih bolesti.

Najbolji izvori vitamina B su kvasac, iznutrice ( jetra ), cjelovite žitarice, mlijeko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke. 

Vitamin B1 – Važan je za preradu masti, proteina i ugljikohidrata u našem organizmu. Ima velik utjecaj na nervni i kardiovaskularni sustav. Namirnice koje su izvor vitamina B1: jaja, meso, jetrica, cjelovite žitarice, pšenične klice, zeleno lisnato povrće, kikiriki, grah, grašak, orasi,..

Vitamin B2 – Nužan je za rast, vid i disanje. Važnu ulogu ima u stvaranju energije iz ugljikohidrata, proteina i masti. Namirnice koje su izvor vitamina B2 su: lisnato povrće, orašasti plodovi i cjelovite žitarice.

Vitamin B3 – Bitan je za pravilan rad kardiovaskularnog, nervnog i probavnog sustava. Važan je i za proizvodnju hormona, te za dobivanje energije iz glukoze. Namirnice koje su izvor vitamina B3 su: mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, kvasac, meso peradi, mahunarke i orašasti plodovi.

Vitamin B5 – Izuzetno je bitan jer je uključen u direktnu proizvodnju energije. Bitan je još i za raspoloženje, te pomaže u ravnoteži nivoa kolesterola u krvi. Namirnice koje su izvor vitamina B5 su: kvasac, riba, meso, jaja, jetra, voće, povrće i žitarice.

Vitamin B6 – Izuzetno je bitan za imunitet i stvaranje krvnih stanica i hormona. Važan je za pravilan rad mozga i direktno utječe na naš „biološki sat“. Namirnice koje su izvor vitamina B6 su: tunjevina, jetrica, puretina, kvasac, banane, krumpir, soja, špinat, jaja i mlijeko, te grožđice.

Vitamin B7 – Važan je za pravilan rad metabolizma i za rast stanica. Namirnice koje su izvor vitamina B7 su: kvasac, jetrica, žumanjak jajeta, gljive, banane, kikiriki, cvjetača i mrkva.

Vitamin B9 – Kao što smo ranije rekli, to je folna kiselina. Osim što je ključna za izgradnju novih stanica i sintezu DNK, posebno je važna u trudnoći. Namirnice koje su izvor vitamina B9 su: mahunarke, zeleno lisnato povrće, citrusi i pšenične klice.

Vitamin B12 – Kao i folna kiselina, vitamin B12 sudjeluje u DNK sintezi. Utječe na živčani sustav i kardiovaskularni sustav. Namirnice koje su izvor vitamina B12 su: meso, mlijeko i mliječni proizvodi, morski plodovi i jaja.

Ne zaboravite, Vitamine B organizam ne može sam proizvesti, stoga je vrlo važno uzimati ih svakodnevno, uravnoteženom prehranom.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje