Godišnje 450 Hrvata oboli od bolesti štitnjače, a među njima prednjače žene

Na latinskom poznatija kao glandula thyreoidea, ova žlijezda oblika leptira zadužena je za izlučivanje hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koji reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu te kalcitonina. 
problemi sa štitnjačom
Pixabay.com

Štitna žlijezda ili štitnjača žlijezda je smještena na prednjoj strani vrata, odmah iza grkljana. Na latinskom poznatija kao glandula thyreoidea, ova žlijezda oblika leptira zadužena je za izlučivanje hormona tiroksina (T4) i trijodtironina (T3) koji reguliraju intenzitet metabolizma u tijelu te kalcitonina.

Najćešće bolesti štitnjače

  • Hipotireoza

Nedovoljno lučenje hormona štitnjače uzrokovano manjkom joda u organizmu, bolestima hipotalamusa… Neki od simptoma su tanka i rijetka kosa, poremećaji s noktima, umor, bolovi u mišićima, otečeno lice posebice kapci, a mogu se javiti i poremećaji s mjesečnicom te drugi simptomi. Liječi se nadomještavanjem hormona koji nedostaje.

  • Hipertireoza

Previše hormona štitnjače u krvi može se javiti praćeno nizom simptoma među kojima su umor, promjene raspoloženja i posebno naglašena razdražljivost, mršavljenje, često mokrenje… Liječi se medikamentima te u konačnici operativnim putem.

  • Rak štitnjače

Mogu biti benigni i maligni. Najčešće se uočavaju kao limfna kvržica na vratu, no to nije jedini indikator postojanja problema. Benigni tumori se uklanjaju dok se u slučaju zloćudnog tumora iz tijela uklanja cijela žlijezda.

Godišnje 450 Hrvata oboli od bolesti štitnjače, među njima prednjače žene, no nerijetko od bolesti štitnjače obolijevaju i muškarci.

Sve o štitnjači, bolestima koje joj prijete, načinima pregleda i dijagnosticiranja problema te o samom liječenju, poslušajte u videu.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje