Joga poboljšava zdravlje i jamči sreću

Joga se prakticira kroz vježbe disanja, meditaciju i opuštajuće poze koje će tijelo rasteretiti od umora i napetosti. Na koje načine? 
Shutterstock.com

Pojam joga izveden je iz Sanskrita, odnosno iz riječi ‘yuji’ što znači ujedinjenje, jer yoga kakvu mnogi prakticiraju upravo je to – ujedinjenje tijela i uma. Svaka poza u jogi umiruje dah, smiruje tijelo i rješava vas stresa. Prakticira se kroz vježbe disanja, meditaciju i opuštajuće poze koje će tijelo rasteretiti od umora i napetosti. Na koje načine?

Mnoge studije pokazale su da prakticiranje joge umanjuje lučenje hormona kortizola koji se ujedno smatra hormonom stresa. Ljudi koji su pod stresom nerijetko pređu u stanje anksioznosti, a joga je pravi borac i protiv tog problema. Redovito vježbanje joge, kažu znanstvenici, smiruje anksiozna stanja ili barem umiruje simptome istih.

S obzirom na to da smiruje organizam, možemo reći da redovito vježbanje joge pozitivno utječe na reguliranje krvnog tlaka te prevenciju srčanih i bolesti probavnog sustava. Naravno, ne možete živjeti neuredno i očekivati da joga riješi sve vaše probleme.  Uz pravilnu prehranu, dovoljno sna i prakticiranje joge od svojega života izvući ćete maksimum i poboljšati ga na svim razinama. Zadovoljni svojim životom umanjit ćete mogućnost depresije, osigurati si bolji i kvalitetniji san i zdravlje.

Zbog ovih svojih kvaliteta joga se nerijetko koristi i u borbi s migrenama, napetosti… Kad sve stavimo na papir vidimo da je joga puno više od vježbi za fleksibilnost i ojačavanje tijela te vježbi disanja. No ni ove tri kvalitete jogijskog života ne mogu se izostaviti pa predlažemo da već danas probate neki od položaja. Barem Pozdrav suncu.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje