Karcinom debelog crijeva, tihi ubojica koji napada muškarce i žene

Najprije se na debelom crijevu stvore polipi, tvorevine koje ne opstruiraju prehrambene procese, no kad tvorevine postanu dovoljno velike počinju bolovi u trbušnoj šupljini, osjećaj nadutosti pa i krvarenje.
shutterstock

Debelo crijevo koje se sastoji se od slijepog crijeva, kolona i rektuma nastavlja se na tanko crijevo i dio je probavnog sustava. Važan je dio ljudske probave, i baš zbog toga karcinom debelog crijeva ima veliki utjecaj na cjelokupan ljudski život – o njemu ovise prehranjivanje i izbacivanje ostataka hrane i toksina iz organizma. Upravo zbog toga karcinom debelog crijeva smatra se jednom od bolesti koja će pacijentu u potpunosti promijeniti život. Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u Hrvatskoj, odmah nakon raka pluća i raka dojke. Pogađa oko 16% muškaraca i oko 14% žena.

Kako nastaje? 

Najprije se na debelom crijevu stvore polipi, tvorevine koje ne opstruiraju prehrambene procese, no kad tvorevine postanu dovoljno velike počinju bolovi u trbušnoj šupljini, osjećaj nadutosti pa i krvarenje. Uz terapiju koju odredi liječnik, karcinom se nerijetko uklanja i odstranjivanjem dijela debelog crijeva. Upravo o tome za Medicoteku govorio je prof. dr. sc. Mario Zovak.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje