Prate je mučnina i razarajuća višednevna bol… Upoznajte mučnu migrenu

Iako se smatra pojavom ili stanjem koje je "normalno", migrena je, i to se ne smije zaboraviti, bolest. Bolest čiji su uzroci još uvijek nepoznati.
napad migrene
Pixabay.com

Pulsiranje u sljepoočnicama, bol u predjelu sinusa, osjetljivost na miris, pokret, svijetlo, zvuk te na koncu mučnina i povraćanje. Upravo to simptomi su migrene, jedne od najčešćih kroničnih bolesti modernog čovjeka. Iako se smatra pojavom ili stanjem koje je “normalno”, migrena je, i to se ne smije zaboraviti, bolest. Bolest koja je povezana s nizom simptoma autonomnog živčanog sustava. Razlozi nastanka migrene nisu posve jasni, a najvjerojatnije su spoj genetskih čimbenika i utjecaja okoline. Smatra se da je povezana s povećanom podražljivošću moždane kore i poremećenim nadzorom nad neuronima odgovornima za bol u trigeminalnom gangliju u moždanom deblu.

Simptomi

  • Glavobolja se javlja i ostaje na jednoj polovici glave;
  • Glavobolja traje do nekoliko dana;
  • Mučnina i povraćanje;
  • Osjetljivost na svjetlo i zvuk;
  • Mogu se javiti prolazni poremećaji vida, motorike, govora…

Zašto nastaje?

Uzroci mogu biti različiti, od fizioloških (stres, glad, umor), hormonski poremećaji, okolišni (zrak, osvjetljenje). Javlja se u četiri faze: faza prodroma, najavna faza u kojoj se bolesniku grče mišića vrata, osjetljiv je na mirise, buku, osjeća se razdražljivo, osjeća povećanju želju za pojedinim namirnicama; faza aure tijekom koje pacijent ima vidne, motorične ili osjetilne poteškoće; faza boli najteža je faza koju karakterizira nepodnošljiva bol u jednom ili jako rijetko dva dijela glave; faza postdroma ili faza iscrpljenosti, a tek ponekad euforije tijekom koje se pacijent vraća u život.

Liječenje

Iako zvuči jako iscrpljujuće i teško, migrena se nasreću liječi klasičnim tabletama protiv boli poput ibuprofena, a mučnine se rješavaju antiemeticima. Jači oblici zahtijevaju liječničke pretrage i jače medikamente.

Utječu li promjene vremena i na vas?

Geplaatst door Medicoteka op Zaterdag 6 april 2019

 

 

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje