Škripanje zubima ili bruksizam, problem koji se ne smije zanemarivati

Ovaj problem, nažalost ne može se izliječiti. S njim se morate nositi dugoročno radeći najprije na miru svojeg uma.
shutterstock

Poznat vam je zvuk najsličniji „žvakanju kamenja“ koji se kod nekih osoba javlja tijekom sna? Ako ste to nekada čuli susreli ste se s pojavom ili stanjem nesvjesnog stiskanja ili škripanja zubima u stomatologiji poznatog kao bruksizam.

Ovo stanje neugodno je za sve osobe u prostoriji, no dok će jednima samo narušavati san, drugima može u potpunosti uništiti zube.

Kako bolest nastaje?

Uzroci bruksizma nepoznati su, no najčešće se povezuju sa stresom, emocionalnom napetošću ili strahom. Ovakvi zubi ugroženi su na nekoliko načina – dolazi do njihove abrazije, lomi se stijenka i caklina zuba, troši ili gubi kost te propadaju plombe ili ispuni zuba. U konačnici se može završiti i jakim glavoboljama kod ovih pacijenata uslijed grčenja žvačnih mišića.

Simptomi 

  • preosjetljivost zuba na podražaje (topla – hladno, kiselo – slatko);
  • boli i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja;
  • bol u čeljusti u jutarnjim satima;
  • napetost žvačnih mišića;
  • glavobolje;
  • nemiran san.

Pregled i dijagnoza

Iako i sami možete utvrditi škripite li zubima, obično će vam na to ukazati netko iz vše bliže okoline. Prije nego li dođe do velike komplikacije, savjetuje se posjetiti stomatologa. Ranije javljanje liječniku sačuvat će vaše zube, a troškovi liječenja bruksizma bit će znatno manji nego u uznapredovaloj fazi bruksizma.

Liječenje

Osim antistresnim terapijama i unošenjem mira i harmonije u život, bruksizam je potrebno liječiti noćnim udlagama koje smanjuju pritisak u čeljusti (snagu žvačnih sila), a moguće je ublažiti stisak i uzimanjem sedativa prije spavanja ili injiciranjem manje količine botoksa u žvačne mišiće. Ovaj problem, nažalost ne može se izliječiti. S njim se morate nositi dugoročno radeći najprije na miru svojeg uma. Terapija se također mora ponavljati, udlaga pregledavati i ponovno izrađivati jer se jako troši i time mijenja pritisak sila na određene zube. Uz pravilno ponašanje i disciplinirani rad na sebi, ljudi koji boluju od bruksizma mogu ipak zaštiti svoje zube i spavati mirno i spokojno.

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje