Upala uha kod djece česta je infekcija koja uznemirava djecu i roditelje

Do upale uha dolazi uslijed prehlade, refluksa, alergija, upale uha. Uslijed začepljenja jedne ili obje Eustahijeve tube što stvara idealne uvjete za razvoj bakterija i virusa

Do upale uha, srednjeg uha, kod mališana, dolazi kad se virus ili bakterija naseli u srednje uho djeteta i izazove infekciju. Upalna reakcija stvara pritisak na bubnjić što izaziva bol u uhu.

Simptomi upale uha:

  • temperatura;
  • gubitak apetita;
  • problemi sa žvakanjem;
  • nesanica;
  • razdiruća bol u uhu;
  • iscjedak iz uha.

Do upale uha dolazi uslijed prehlade, refluksa, alergija, upale uha. Uslijed začepljenja jedne ili obje Eustahijeve tube što stvara idealne uvjete za razvoj bakterija i virusa. Najčešće se javlja kod djece u dobi između dvije i četiri godine života između ostalog jer je njihova Eustahijeva tuba još uvijek kratka te bakterije i virusi lakše dođu do srednjeg uha. Djeca su sklonija prehladama i infekcijama, a tome pomažu i neke situacije kojima su maleni češće izloženi, primjerice pijenje na bočicu.

Liječenje

Infekcije uha nisu prelazne, a najčešće se javljaju tijekom zime i traju oko 2-3 dana (ili dulje u kompliciranim slučajevima). Liječe se antibioticima koje propisuje liječnik tek nakon pregleda pacijenta i pregleda uha. U borbi s temperaturom i bolovima koji su zaista jaki pomažu ibuprofen i slični lijekovi, a nerijetko će liječnik propisati i kapljice za uho i nos.

Prevencija

Kako bi vaša djeca što manje brinula o bolovima u uhu, bitno je naučiti ih na redovito pranje ruku i održavanje osobne higijene. Također, nemojte djecu izlagati pasivnom pušenju, ojačavajte im imunitet zdravom hranom, boravkom na svježem zraku i redovitim kretanjem. Po potrebi, u vrijeme zime, gripe i prehlada, uvedite dodatke prehrani koji podižu imunitet, primjerice Citrofit. No nikako nemojte zaboraviti da samo liječnik može pomoći na pravi način te se ne upuštajte u liječenje upale uha na svoju ruku.

Pixabay.com

Dežurstvo

Tema
Ovoga tjedna na dežurstvu pričamo o estetskoj kirurgiji. Na vaša pitanja odgovarat će dr. Željko Rotim
dr.med.dent
email Pošaljite pitanje